Nederlandse Hall of Fame : Yellowa
geboren in 1981, rec. 1.13,2 winsom Hfl. 1.134.616 (515.000 Euro)
bruine hengst v. Jaspis du Bois 1.16,1 u. Papillon 1.22,5 v. Heres 1.20,2
Previous Home Next

Yellowa


Yellowa zat als jong paard net onder de top van zijn jaargang. Hij kreeg later wat problemen, het lukte niet meer zo, en zijn fokker/eigenaar bood hem in de Paardenkrant te koop aan. Oud-atletiekkampioen Ton Blok, die een groot drafsportliefhebber was en nog steeds is, kocht hem voor "de prijs van een tweedehands auto" (een wel heel vage indicatie) en ging Yellowa trainen in de Veluwse bossen.
Daarna volgden grote successen. Typerend voor de rijstijl van Ton Blok was dat hij zijn hengst met losse lijnen en zonder zweep al vroeg in de koers naar voren stuurde en met een strak tempo de anderen geen kans meer gaf. Ton had veel gesproken met de oude meester Bram Nottelman en bracht die lessen toen in de praktijk.
In Nederland won hij alles wat er te winnen is voor oudere paarden: het Kampioenschap van Nederland, het Kampioenschap van de Nederlandse paarden en drie jaren achtereen de Gouden Zweep. En vergeet niet, tegen paarden als Action Skoatter, Vriend, Carisma Darby en Yzeren Hein kreeg hij het niet cadeau! Het grootste succes was zijn overwinning in de Grote Prijs der Lage Landen. Daarna vielen de uitnodigingen voor belangrijke buitenlandse koersen bij Ton in de brievenbus. Man en paard werden globetrotters. In de belangrijkste koersen ter wereld, het Wereldkampioenschap in New York en de Prix d'Amérique in Parijs hadden ze geen succes, maar uit andere landen als Duitsland, de Scandinavischa landen en tot zelfs ver in het oude Rusland kwamen ze met de hoofdprijs terug. Toen Ton Yellowa kocht had het paard een winsom van nog geen ton aan guldens; 7 jaar later stond de teller op 11 ton, oftewel 1,1 miljoen gulden!
Yellowa werd "de beer van de Veluwe" genoemd omdat hij zo'n geweldige tempobeul was en zijn eigenaar Ton Blok in Putten woonde. Als dekhengst was "de beer" niet succesvol, maar hij kreeg een goed verzorgde oude dag. Toen Ton eind negentiger jaren naar Frankrijk verhuisde, ging Yellowa naar verzorgster Arda Wever. Yellowa was via zijn vader een kleinzoon van Quicksilver S en er zijn veel parallellen in de carrières van de beide cracks, die op latere leeftijd tot volledige bloei kwamen. Beide wonnen de Grote Prijs der Lage Landen. De grootvader won de Gouden Zweep nog een keer meer dan zijn kleinzoon, nl. vier keer. Beide stierven voortijdig als 21-jarige: Quickie in 1970 en Yellowa in 2002.


De eigenaar/ontdekker van Yellowa, Ton Blok, schreef het volgende levensverhaal:

Dit is het wonderbaarlijke verhaal van mijn wonderbaarlijke draver "Yellowa".

Begin 1989 is Yellowa als 8-jarige in mijn bezit gekomen voor een luttel bedrag via een advertentie. Met een winsom van iets meer dan 100.000,- gulden kwam ik in bezit van deze "uitgelopen" en praktisch afgeschreven draver. Een paar weken later reed ik in een topkoers en werd direct tweede. Zes weken later won hij de Gouden Zweep en vervolgens het Kampioenschap van Nederland en het Stayerskampioenschap van Nederland. Hij sloot dat jaar af met een winsom van 105.000,- gld. aan gewonnen prijzen en 8 overwinningen. En Yellowa werd gekozen tot draver van het jaar 1989!
1990 werd ons absolute topjaar, hij won 16 koersen, allemaal grote nummers met als hoogtepunten een vierde plek in het Wereldkampioenschap in New York, winnaar van een sprint-topkoers in Denemarken en een Stayerskoers in Frankrijk. Zijn totale winsom van 1990 bedroeg zo'n 244.000,- gld.
De daarop volgende jaren werden gekenmerkt door vele ups en ook de nodige downs en won hij er nog zo'n 450.000,- gld. bij.
Twee bezoeken per auto en trailer aan Rusland, waarvan in 1992 een trip van 6 weken, waarin hij 8500 km meereisde via Moskou naar Kiev en Odessa en via Kiev weer terug naar huis. Het leverde daar in 6 starts 6 overwinningen op.
Hij muntte in zijn carrière uit over alle afstanden en won vanaf 1609m t/m 4480m !!! Hij zette zich altijd naar zijn volle vermogen in, ongeacht de lange reizen, lichte of minder lichte blessures en andere tegenslagen. Hij moest vaak om alle deelnemers heen door de reglementaire handicap bij de start vanwege zijn gewonnen bedrag. Nooit heeft hij de koers versaagd en kwam altijd weer monter thuis. Aan Yellowa was gewoon niet te merken dat hij de vorige dag gekoerst had.
Yellowa startte in negen verschillende landen: Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Amerika en Rusland. Veelvuldig werd hij door de liefhebbers toegejuicht en door de spelers vervloekt omdat hij bij de toto zo weinig opleverde.
Opvallend was dat hij in de nazomer van zijn laatste actieve jaar nog zijn persoonlijke record verbeterde tot 1.13.2 als 14 jarige.
De eerste dagen van 1996 nam hij, zwaar gelouterd, met opgeheven hoofd voor een handjevol getrouwen afscheid op Hilversum.


Yellowa

(foto Wim Huybers)