Hall of the Queens : Agaunar
geb.1963 (Italie) rec. 1.15,9 winsom ca. Hfl 1.200.000
vosmerrie v. Oriolo u. Gauthier v. Volotone
Previous Home Next

Agaunar
Agaunar

Agaunar was in Italië heel populair en won er veel koersen. En daar was eind jaren 60 voor inlanders zoveel geld te winnen dat haar eigenaar en trainer het onverstandig vonden om naar het buitenland te gaan. Zelfs de eervolle uitnodiging voor de International Trot (vrij van kosten) werd in 1969 geweigerd. De fans en de pers namen hun dat niet in dank af en spraken er schande van. Wat echter het meest irriteerde was het feit dat de vosmerrie haar beroemdste concurrente Une de Mai in dat jaar zelfs in belangrijke evenementen als de Milanese "Grote Prijs der Naties" en de Napolitaanse "loterij-prijs"uit de weg ging. Lafheid was het! De Italianen wilden aan de wereld laten zien dat hun merrie de beste was.
In 1968 had ze zich wel tweemaal gemeten met de toenmalige sterren van Europa, Roquépine en Eileen Eden. Tweemaal won Roquépine, want die was echt jarenlang de beste draver ter wereld. Beide koersen speelden zich af in Rome. In de Grote Lido-prijs klopte Augaunar Eileen bijna voor de tweede plek en in de Grote Prijs van Rome klopte Agaunar de onderweg gehinderde Roquépine bijna en werd Eileen op enige afstand derde. Agaunar kon echt op het niveau van deze twee wereldmerries acteren en toch hield men haar in de andere internationale koersen in Italië op stal.
Uit financieel oogpunt had haar eigenaar natuurlijk wel gelijk. Haar winsom van ruim 1 miljoen gulden was in die jaren een vermogen.
In haar carrière behaalde Agaunar ?? overwinningen.

Agaunar is voor één kwart Frans gefokt, want haar vader Oriolo is een zoon van de Franse hengst Pharaon.
Oriolo stond jarenlang bovenaan de lijst van de dekhengsten in Italië. Pharaon is ook de vader van niemand minder dan Tornese.

Agaunar is in Italië nog steeds een begrip. In het Drafsportmuseum (Museo del Trotto) in Civitanova Marche ligt een hoef-ijzer van haar naast dat van enkele andere internationale cracks als Muscletone, Icare IV, Keystone Spartan en Idéal du Gazeau.

Agaunar als fokmerrie:
Ze is o.a. moeder van de recordloze Misty Sister, die in de USA is geboren en met haar eerste veulen Mickey Viking als fokmerrie naar Zweden is gegaan. Mickey bracht het tot een record van 13,6 en een winsom van ca. 130.000 Euro. Ze bracht nog meer goede producten w.o. Newmarket 12,3 winsom ca. 500.000 Euro. Misty Sister is Zweeds Elite-fokmerrie geworden.

In de Franse fokkerij is Agaunar onsterfelijk geworden, doordat haar kleinzoon Mickey Viking daar als dekhengst een fenomeen bleek. Toen de deur van het Franse stamboek op een kier stond dekte hij daar 1 jaar waarna hij helaas plotseling stierf. Hij paste uitzonderlijk goed bij de Franse merries. Er werden in de V-jaargang 30 levende veulens geboren, waarvan 28 gekwalificeerd en 24 winnaars. De snelsten waren de merries Volga Brioullard 1.13 en Valacirca 1.13. Ook Vicky d'Aubraic 1.15 was snel. Zijn beste zonen waren Vic du Buisson 1.15,7 over 2800 m (1.400.000 Frs. = 225.000 Euro), Vikings Sun 1.14 (1.300.000 Frs.), Viking's Way 1.15 (623.000 Frs.) en Viking du Bellouet 1.17 (357.000 Frs.). Zij zijn alle vier dekhengst met als uitblinker natuurlijk Viking's Way, de vader van de wereldcrack Jag de Bellouet.